Снежно торнадо премина близо до хижа Соколна в Стара планина, съобщава потребител във фейсбук страницата на Meteo Balkans.

Това е природно явление, което е свързано с фуниите на Стара планина.

Получава се, когато обикновено вятърът е северен или североизточен. Завихря се и се получава нещо като торнадо, при което видимостта пада до нула.

За лавинна опасност на Витоша предупредиха и от Планинската спасителна служба и съветват туристите да минават само по "Зелената писта", следваща сравнително безопасния зимен маршрут. В никакъв случай да не минават.

През следващото денонощие отново се очакват валежи от дъжд и сняг.

Облачността от запад ще се увеличава и ще започнат валежи от дъжд, сняг се очаква над Западна и Централна България, а със застудяването ще има условия и за поледици над Предбалкана и крайните северозападни райони в страната. В сутрешните часове, около водните басейни и котловинните полета ще има условия и за целодневни мъгли. 

Минималните температури ще се повишат и ще са между минус 3°С и плюс 2°С. В котловинните полета и планинските райони ще са по-ниски - от 5°С до минус 7°С. По-високи по Черноморието - до плюс 3°С, сочи прогнозата на Meteo Balkans.