След ежедневните новини за пожари в Сибир, Канада, Амазония и на много други места, многобройни пожари обхванаха и части от Австралия. Стотици пожарникари в Нов Южен Уелс и Куинсланд, Австралия се борят с над 140 пожара, избухнали близо до източния бряг на страната-континент.

Властите в Куинсланд съобщават, че интензивните пожари бележат най-лошия старт на пожарния сезон, регистриран в държавата.

Най-малко осем от пожарите изглеждат подозрителни и причините им се разследват, заяви комисарят на полицията в Куинсланд Катрина Карол.

Освен това горещите, сухи условия, както и силните ветрове разпалват пламъците и помагат за разпространението на пламъците върху хиляди декари. Условия като тези са необичайни в началото на сезона и вероятно са резултат от рекордно топлата зима с валежи под средното ниво.

Пожарите обикновено са по-рядко срещани в Куинсланд, но в по-сухите южни щати Нов Южен Уелс и Виктория сезонът продължава от октомври до април.

На това изображение, заснето от спътника NOAA-20 на 9 септември 2019 г., се виждат димни петна в националния парк Юрайгир и Shark Creek, както и над градовете Лисмор и Графтън.

Досега повече от 400 души са евакуирани от домовете си. Въпреки че пожарите вече са под контрол, много жилищни и стопански сгради са повредени.

В момента Австралия е едва в началото на пролетния си сезон и синоптиците са песимисти за по-нататъшното интензифициране и зачестяване на пожарите.