Най-малко 40 човека са загинали, 16 са изчезнали и над 180 са получили наранявания вследствие на могъщия тайфун "Хагибис" в Япония, съобщи японската национална телевизия, цитирана от ДПА.

Спасителните операции и усилията за оказване на помощ на пострадалите са затруднени от наводнения и свличания на земни маси. Прогнозите за днес са за още проливни дъждове в засегнатите от стихията райони, където властите предупреждават за прииждане на реките и опасност от нови наводнения.

В местата, където водата вече се е оттекла, хората започват да изгребват калта и да разчистват отломките от жилищни сгради и магазини.

Равносметката досега е, че 21 реки са излезли от бреговете си, още 140 са стигнали до критично високи нива, а десетки свлачища са затрупали пътни артерии. Властите са пратили лодки и хеликоптери да евакуират хората от негодните за обитаване жилища; помагат и войници.

"Хагибис" е деветнайстият тайфун, поразил тази година планинския полуостров Идзу западно от Токио. След апогея си в събота вечерта той отслабна до извънтропически циклон.

Към момента той се намира в западната част на Баренцево море и ветровете му все още са с ураганни стойности, до 120 км в час.