Все още има вероятност траекторията на супертайфуна да се измести към Корея, но според британските метеослюжби, както и според авторитетната европейска метеорологична служба за средносрочни прогнози (ECMRWF, за краткост ЕС), центърът на Хагибис ще излезе на сушата в района на Сузука и Токио на японските острови.

Вчера супертайфунът за кратко отслабна до четвърта категория, но след като днес слънчето над тази част на Тихия океан изгря, той отново се усили до най-мощната, пета категория.

В последните часове той извърши т. нар. "подмяна на окото си", сдобивайки се с ново, значително по-голямо от досегашното си, око в централната си част.

>>>Виж галерията от сателитни снимки и карти на траекторията му>>>

Хагибис е и един от най-големите тропически циклони, наблюдавани някога. Площта му е по-голяма от тази на Филипините, а на съответната сателитна снимка в галерията можете да сравните площта на облачната му система с тази на Японските острови.

Според прогнозите, той ще удари Япония в събота, след което траекторията му ще продължи на север-североизток, постепенно превръщайки се в умерен циклон, но с огромна сила на ветровете.

По-късно, според някои американски метеоролози, той ще се включи под полярния струен поток, създавайки значителна кривина/"апендикс" на юг към западната част на САЩ, при което арктични въздушни маси ще стигнат почти до мексиканската граница. Не чак като в "Thе Day After Tomorrow" но достатъчно любопитно зрелище и, вероятно нови ранни снегове в западните щати.

Ще продължаваме да следим поведението и последиците от уникалния супертайфун в следващите дни.