Най-високите температури през месеца ще бъдат между 20 и 25 градуса, а най-ниските - между 0 и 5 градуса, показва прогнозата на НИМХ. 

Октомври ще започне с предимно слънчево време, на отделни места в котловините ще се образува слана. Около 3 октомври температурите ще се повишат, но облачността ще се увеличи.

В периода 4-7 октомври ще има превалявания и температурите ще се понижат. До края на периода времето ще бъде променливо.

Второто десетдневие ще започне с относително по-стабилно време, температурите ще се повишат. Около средата ще има условия за валежи. В края на десетдневието ще има повече слънчеви часове около и след обяд и с ниска облачност или мъгла в сутрешните часове.

През третото десетдневие ще има дни със значителна облачност и превалявания, но и дни с повече слънчеви часове около и след обяд. Температурите ще са близки до обичайните за края на месеца. 

Месечната прогноза за октомври е на Анастасия Кирилова от НИМХ-БАН, цитирана от БТА.

През по-голямата част от месеца развитието на есенните посеви ще протича с умерени темпове, обясни агрометеорологът.

В галерия от карти можете да видите и прогнозите на световните метеоцентрали за средната месечна температура  и очаквано отклонение от валежите за месец октомври.

Вижте галерията >>>

Според повечето централи октомври у нас ще бъде с леко наднормени или нормални температури, което е в тон с прогнозата на нашите синоптици. Месечната сума на валежите ще бъде около нормалната.

ИЗБРАНО