Заради все още обхванатата от по-студена въздушна маса част от страната, на фона на ясно и тихо време,  температурите тази сутрин паднаха в много райони до много ниски стойности за края на месец март.

"Първенец" сред областните градове е Шумен, където НИМХ е измерил минус 6 градуса малко преди 6 часа. 

Окончателните минимални в някои АМС (автоматични метеорологични станции)са, закръглено към цяло число: Минус 8 в разградското село Топчии, минус 8 във варненското Долище и Добри Дол.

Има много места с по минус 3-минус 5 на изток, като сериозните минимуми достигат на запад минус 4 и минус 5 в Кнежа и врачанско (оряховско-козлодуйско).

Минус 3, 4 има и в доста места от югоизточните райони - Елхово, Карнобат, Хасково.

В планините по върховете най-студено е било към 6 часа на връх Ботев, минус 14 градуса. Минус 13 - на Мусала, а минус 9 на Черни връх.

Макар по-слаби, отрицателни минимални температури, са измерени и на места по крайбрежието - минус 1-2 градуса в Обзор и Царево, минус градус и половина в станцията на НИМХ в самата Варна.

Положителни останаха минималните по високите полета на запад и югозапад, както и се очакваше, заради облаците, които не позволиха радиационно изстиване.

Ниските температури тази сутрин, при това доста под точката на замръзване, със сигурност са нанесли сериозни поражения в местата, където са отбелязани и наоколо върху вече завързалите плод и цъфтящи в момента овошки: пораженията по тях вероятно са почти сто процента и за това ще има новини в следващите дни и седмици. Най-пострадали вероятно ще са кайсиите, някои сливи, праскови, но по места и много цъфнали череши и по-късни овошки, които заради топлото време до момента са в напреднала фаза на цъфтеж.

От днес температурите бързо тръгват нагоре, като до неделя опасността от ниски минимални отминава, а дневните стойности ще доближават 20 градуса в някои дни.

Краткотраен дъжд ще има само на места утре и в повече райони, но на фона на топло време - през почивните дни. Тогава може и да прегърми.

Новата седмица ще ни донесе отново застудяване и по-ниски температури, както и валежи. Повече подробности очаквайте в следващите ни прогнози.