Тихоокеанският тропически ураган (тайфун) "Мария" се приближава до японския остров Окинава. На 11 юли, днес, той достигна територията на Тайван (на видеото), а по-късно днес ще се стовари върху източните провинции на Китай.

В тази връзка Китай обяви най-високото, "червено" ниво на опасност. Според прогнозите за времето, скоростта на вятъра в центъра на тайфуна е 50 метра в секунда, с пориви до 70 метра в секунда.

На жителите се препоръчва предварително да вземат предпазни мерки, да не се доближават до морето и без да е необходимо, да не напускат домовете си.

 

След  това циклонът ще продължи да се движи по-надълбоко в континента, като постепенно губи силата си. Довечера, на 11 юли проявленията му ще достигнат източната част на провинция Дзянсу. Очакват се силни вятърни пориви и проливни дъждове.

Напомняме, че в Атлантическия океан тропическите циклони се наричат "урагани". а в северозападната част на Тихия океан - "тайфуни", но са всъщност едно и  също явление, чиято енергетика (захранване с енергия) се различава  от тази на "нашите" умерени "обикновени" циклони.