Почти цялата Франция страда от суша и в 90 от 96 департамента е обявена в различна степен тревога във връзка с това бедствие, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Правителствената агенция, следяща сушите - Пропулвия, показва на картите си в червено долината на река Лоара, в Западна Франция, но също в червено са Дром и Вар, в Югоизточна Франция, и Ло в Югозападна Франция.

Тревога за суша има издадена и във Финистер, в Западна Франция, в масивите Юра, Френските Алпи и Вогезите, в Източна Франция, като се премине през района на Авиньон и голяма част от Корсика, в Южна Франция.

В зоните с червено на картата са разрешени само използването на водата за болниците, за пожарникарите, както и на водата за пиене, къпане и миене, но е забранено използването на вода за селскостопански нужди, а в зоните с по-ниска степен на тревога ползването на водата за селското стопанство е намалено наполовина, а поливането на градините и голф игрищата и миенето на колите е забранено.

Тази суша благоприятства развитието на пожари. Преди около две седмици в Югозападна Франция избухнаха два пожара, които опустошиха 21 000 хектара гори, а 36 000 души бяха евакуирани. Пожарите вече са овладени, но все още продължава гасенето им.

Към 1 юли запълнеността на водните резервоари в страната бе 60 процента спрямо 72 процента миналия месец и спрямо около 80 процента към същата дата през последните 10 години.