Според нов доклад на ООН през 2022 г. 19% от произведената храна в света е била изхвърлена, посочва Асошиейтед прес.

Около 1,05 млрд. метрични тона храна са отишли на боклука, въпреки че хроничният глад се увеличава, сочи докладът на Програмата на ООН за околната среда за индекса на хранителните отпадъци, продължава тя.

Разхищението на храни е проблем отчасти заради екологичните загуби от производството, включително водата, необходима за отглеждането на култури и животни, както и емисиите на парникови газове, включително метан, се отбелязва в статията.

През 2022 г. домакинствата са били отговорни за около 60% от отпадъците, хранителните услуги - за 28%, а търговията на дребно - за около 12%, съобщава Guardian.

Отпадъците "имат голям принос за кризата с климата и биоразнообразието, като допринасят за близо 10 % от глобалните емисии на парникови газове и изместват дивата природа от интензивното земеделие, тъй като повече от една четвърт от земеделската земя в света е предоставена за производството на храна, която впоследствие се разхищава", се отбелязва в статията.