Тазгодишният септември е сред четирите най-топли в света от 1979 г., съобщиха от европейската програма "Коперник", предаде ДПА, цитирана от БТА.

Възможно е месецът да е по-топъл, отколкото през 2020 г. Сред най-топлите са също тези от 2016 и 2019 г., които се различават едва с една десета от градуса.

На някои места в Европа термометрите достигнаха рекордни стойности през септември, но на изток беше по-хладно от средното. В резултат средната температура за Европа като цяло е близо до средната за периода от 1991 г. до 2020 г.

Над средните температури за това време на годината са регистрирани в Северозападна Африка, както и в централна Южна Америка и части от Китай.

Европейската програма за проследяване на промените в климата издава месечни доклади за температурата на въздуха, плаващия лед и водните цикли.

Тя използва данни от спътници, кораби, самолети и метеорологични станции по целия свят, както и модели. Данни се пазят от 1979 г.

У нас през последните две десетилетия месецът е все по-често и за по-дълги периоди с титично летни температури.

Тазгодишният все пак беше с температури, близки до нормалните за края на миналия век: в различните части на страната средномесечната температура е с няколко десети над или под нормата.