Температурен рекорд за цялата над 100-годишна история на мониторинга на времето бе отчетен в Хасково днес, съобщиха дежурните от местната хидрометереологична обсерватория. Следобед стойностите на живака са стигнали 19,6 градуса.

Досега най-топло на днешния ден е било през 1943 година, когато скалата на термометъра е показала 17,5 градуса. В южния областен център сутринта скоростта на вятъра е била с пориви до 68 километра в час, но по-късно силата му е отслабнала.

В понеделник вятърът ще се ориентира от северозапад и ще започне да нахлува студен въздух. Температурите бързо ще се понижават, ще превали дъжд, по високите места - сняг.

Жълт код за опасно време е обявен за областите Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Разград, Перник и София-област, съобщи НИМХ.

Прогнозата на НИМХ показва, че още през нощта срещу понеделник валежите в по-голямата част от страната ще спрат, но следобед ще нахлуе по-студен въздух от запад-северозапад и ще започнат отново валежи, на повечето места от сняг.

Ще се образува тънка снежна покривка. През нощта срещу вторник снеговалежите ще обхванат и Централна Северна и Североизточна България. На юг ще вали дъжд, съобщават още от НИМХ.