Топъл старт на първия месец на годината прогнозират синоптиците. Сняг се очертава да има чак за Антоновден и Атанасовден.

Най-ниските температури през януари у нас ще бъдат между минус 15 и минус 10 градуса, по Черноморието - около минус 5 градуса, а най-високите температури ще са между 12 и 17 градуса,съобщи за БТА Анастасия Кирилова - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/.

Тази година през януари се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в Северна България и по високите полета е между минус 2 и 1 градуса, по Черноморието, в Горнотракийската низина и по долината на река Струма - от 0 до 4 градуса, а в планинските райони - между минус 10 и минус 3 градуса. Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която е между 30 и 70 литра на квадратен метър.

Януари ще започне със сравнително топло и ветровито време. Облачността ще е променлива, често значителна, на отделни места ще има и слаби превалявания от дъжд, в планините над 2000 метра - от сняг. По-малка е вероятността за валежи към 3-4 януари. През втората половина от първото десетдневие ще преобладава облачно време. Повишена вероятност за валежи има около 6-7 януари, отначало от дъжд, който, с краткотрайното застудяване в ниските планински райони и по високите полета в Западна България, ще премине в сняг. Към края на периода ще се затопли.

През първите дни от второто десетдневие температурите отново ще се понижат. Запазва се тенденцията за предимно облачно време с валежи от дъжд и сняг. По-голяма вероятност да са на повече места и по-значителни по количество има около средата на десетдневието. Относително по-малка е вероятността за валежи към 17-18 януари, когато и температурите за кратко ще се повишат.

През третото десетдневие на януари температурите ще бъдат близки до обичайните. По-голяма вероятност за валежи има през периода 22-24 януари. През последните дни от месеца вероятността за валежи намалява, изгледите са за облачно и мъгливо време в равнинната част от страната, и за повече слънчеви часове в планините и планинските райони.

Според характерните особености за месеца, януари е най-студеният и най-снежният месец от годината. През него има най-голяма вероятност за нахлувания на леденостуден въздух от север, при което често се формират средиземноморски циклони и се създават условия за продължителни обилни снеговалежи - типична зима.

В Северна и Източна България това често е комбинирано със силен северен вятър. Има снежни виелици, навявания и преспи, което допълнително усложнява зимната обстановка. Средният месечен брой дни със снежна покривка е най-голям в Северозападна България - около 20 и най-малък по Черноморието - от 2 до 5. Обикновено през януари са дните с най-ниски температури от годината при нахлувания на арктичен въздух, след стихване на вятъра и изясняване.

Абсолютният минимум за страната е минус 38,3 градуса, измерен в град Трън на 7 януари 1947 г., информира Анастасия Кирилова.

Според астрономическата справка, в началото на януари слънцето в София изгрява в 7 часа и 57 минути, и залязва в 17 часа и 4 минути. Продължителността на деня е 9 часа и 7 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 7 часа и 43 минути, и залязва в 17 часа и 39 минути. Продължителността на деня е 9 часа и 56 минути.

Фазите на луната през месеца са: на 2 януари е новолуние, на 10 - първа четвърт, на 18 - пълнолуние, а на 25 януари е последна четвърт.