Натрупалият досега сняг е повече 8,5 фута (2,6 метра). Той е толкова тежък, че покривите на търговски сгради около Анкъридж се срутват и властите призовават жителите да извадят лопатите си, за да не ги сполети същото в домовете им.

През уикенда натрупаха още 41 сантиметра сняг - рекорд за най-големия град в Аляска за това време на годината, над границата от 100 инча (254 сантиметра).

Не е изключено Анкъридж да счупи и рекорда си за всички времена от 134,5 инча (342 сантиметра), отбелязва АП, цитирана от БТА.

Сега дори на жителите на Анкъридж, които иначе обичат зимата, им дойде в повече от заснежените улици и тротоари, постоянното разчистване на снега и дистанционното обучение като през ковид пандемията.

"Ужасно е", сподели начална учителка Тамера Флорес, която вчера изгребваше сняг от алеята си, а снежната купчина се извисяваше над главата й. "Това е пандемия от сняг", каза Флорес.

Тази година покривите на три стопански обекта се срутиха под обилния сняг. Миналата година са се срутили покривите на 16 сгради, като един човек е загинал във фитнес зала.

Миналата седмица градът издаде предписания жителите да премахнат снега от покривите на домовете си. Длъжностни лица казаха, че има снежни натоварвания от над 146 килограма на квадратен метър.

Из целия град се появиха реклами от фирми, предлагащи премахване на снега от покривите.

Многото сняг донесе и малко забавление. Собственик на къща в Анкоридж направи "триетажен" снежен човек, висок 6 метра и го нарече Сноудзила (Snowzilla), а съседите му се тълпяха да правят снимки.

"Тази зима определено е тежка, но ние, жителите на Аляска, определено сме устроени различно", каза местният жител Деймън Фитс, докато разравяше алеята пред дома си.

"Можем да се справим със 100 инча сняг и пак да успеем да спазваме графика си", каза Фитс. — "Имаме велико търпение".