Според проучване, проведено сред повече от 5000 души в САЩ, термините "климатична криза" и "извънредна ситуация, свързана с климата" не предизвикват по-неотложна реакция от страна на хората, отколкото "изменение на климата".

За да проверят как различните термини, свързани с климата, влияят на възприятията на хората, изследователите провеждат национален експеримент, като на 5 137 жители на САЩ случайно задават термините "климатични промени", "глобално затопляне", "климатична криза", "климатична спешност" или "климатична справедливост" и изследват техните отговори.

Авторите казват: "Като цяло, "изменението на климата" и "глобалното затопляне" бяха оценени като най-познати и най-обезпокоителни, а "климатичната справедливост" - като най-малко, като оценките за "климатичната криза" и "климатичната извънредна ситуация" бяха по средата.

Освен това не откриваме доказателства, че "климатична криза" или "климатична спешност" предизвикват по-голяма възприемана спешност от "климатични промени" или "глобално затопляне"."