Гръцките метеоролози предупреждават за екстремни важели в по-голямата част на страната, предаде гръцката национална телевизия ЕРТ. Средиземноморският циклон с името "Даниел" ще застраши най-много жителите на Северна и Централна Гърция.

Според ръководителя на Националната метеорологична служба в Гърция лошото време ще удари страната на три етапа от днес до сряда.

"Даниел" ще причини проливни дъждове и бури, които ще бъдат придружени от градушка и висока честота на мълнии, силни ветрове в Егейско море и понижаване на температурите.

От вчера механизмът на Гражданската защита е в повишена готовност, като министърът на климатичните кризи и гражданската защита Василис Кикилиас призова всички органи да бъдат в пълна готовност, за да могат незабавно да се справят с проблемите, които би могло да възникнат поради предстоящите опасни метеорологични явления.

Съветва се гражданите да бъдат особено внимателни и да избягват работа на открито и дейности в морски и крайбрежни зони по време на тежките метеорологични условия.

Вчера беше решено да се активира спешният номер 112, ако е необходимо, за да се изпращат предупредителни съобщения до жителите на определени райони в зависимост от развитието на явленията.