Априлското време в сибирските територии навлезе преждевременно в летния сезон. Докато цяла зима писахме за наднормените "жеги" там, сега вече думата е без кавички - има места с температури, задържащи се с дни над 30 градуса.

Но в Сибир  топлото темпо започна още в началото на годината. Януари в Красноярския край беше над 7 градуса над нормата. Стойността на положителната аномалия беше малко по-ниска през февруари и март, но през април, в южната част на региона дойде съвсем истинско лято.

В събота следобед беше топло дори в най-северните райони. Само на брега на Арктика температурата спадна до минусови стойности, докато в останалата част на Таймир и в района Турухански се повиши до +5, а в сибирския полюс на студа - Евенкия, до 10 градуса.

В централните райони на Красноярския край, както и в южната част на Иркутска област, дневната температура лесно преодолява двадесет градуса, а в южните райони на територията, Хакасия и Тива температурата се установи на +30 градуса.

Подобрени бяха редица рекорди.

 На 25 април абсолютният максимум на температурата на въздуха в Красноярск беше подобрен до +30,7 (предишните 22,8 градуса!), Абакан, +32,1. (предишният запис е +26,4 градуса) и Къзъл, +30,6 градуса (предишният е  бил+27,3 градуса).

Ненормално топлото време ще остане в Източен Сибир до края на месеца, което ще предизвика висока, понякога изключително опасност от пожар в южната част на Красноярския край, в Тива и на юг в Иркутска област.