Учените предупреждават, че завръщането на климатичния феномен Ел Ниньо по-късно тази година ще доведе до "невиждано" повишаване на глобалните температури и до безпрецедентни горещини. Това твърди материал във в. Гардиън.

Първите прогнози сочат, че Ел Ниньо ще се завърне по-късно през 2023 г., което ще изостри екстремните метеорологични условия по света и ще направи "много вероятно" затоплянето на света да надхвърли 1,5 °C. Най-горещата година в историята, 2016 г., беше предизвикана от силен Ел Ниньо.

Той е част от естествена осцилация, задвижвана от температурата на океана и ветровете в Тихия океан, която преминава между Ел Ниньо, по-хладния му аналог Ла Ниня и неутрални условия. През последните три години се наблюдава необичайна поредица от последователни събития от типа Ла Ниня.

Прогнозите са, че тази година вече ще бъде по-гореща от 2022 г., която глобалните набори от данни класират като петата или шестата най-гореща година в историята. Но Ел Ниньо се проявява през зимата в северното полукълбо и ефектът от затоплянето му се усеща след месеци, което означава, че е много по-вероятно през 2024 г. да бъде поставен нов световен температурен рекорд.

Изпусканите от човешката дейност парникови газове са довели до повишаване на средната глобална температура с около 1,2C досега. Това вече е довело до катастрофални последици по целия свят - от изгарящи горещини в САЩ и Европа до опустошителни наводнения в Пакистан и Нигерия, от които са пострадали милиони хора.

"Много е вероятно следващият голям Ел Ниньо да ни доведе до над 1,5 °C", казва професор Адам Скайф, ръководител на дългосрочните прогнози в британската метеорологична служба. "Вероятността първата година да бъде с температура от 1,5C през следващия петгодишен период сега е около 50:50".

"Знаем, че в условията на климатични промени въздействието на явленията Ел Ниньо ще става все по-силно, а това трябва да се прибави към ефектите от самите климатични промени, които непрекъснато нарастват", казва той. "Ако съберете тези две неща заедно, вероятно ще станем свидетели на безпрецедентни горещини по време на следващия Ел Ниньо."

Променливото въздействие на цикъла Ел Ниньо-Ла Ниньа може да се наблюдава в много региони на света, казва Скайф. "Науката вече може да ни каже кога тези неща ще настъпят месеци напред. Така че наистина трябва да я използваме и да бъдем по-подготвени - от готовността на службите за спешна помощ до това какви култури да засадим."

Професор Джеймс Хансен от Колумбийския университет в Ню Йорк и негови колеги заявиха наскоро: "Предполагаме, че 2024 г. вероятно ще се окаже най-топлата година в историята. Малко вероятно е сегашната Ла Ниня да продължи четвърта година. Дори и малко влияние на Ел Ниньо би трябвало да е достатъчен за рекордна глобална температура".

Намаляващото замърсяване на въздуха в Китай, което блокира слънцето, също увеличава затоплянето, казва той.