Изследване за най-екстремните повърхностни температури на Земята показа, че най-горещите райони са пустинята Лут в Иран и северноамериканската пустиня Сонора, съобщи Сайънс алърт, предава БТА.

Според спътникови данни от последните две десетилетия повърхността в тези два района понякога се загрява до 80,8 градуса Целзий.

Пустинята Лут ( Даще Лут) заема първото място по горещина на повърхността. От 2002 г. до 2019 г . температурата там редовно е била изпепеляваща, вероятно защото е между планински вериги, които спират въздуха над дюните, особено в частите, покрити с черна вулканична скала.

Данните потвърждават установеното през 2011 г. През 2004 г., 2007 г., и 2009 г., в пустинята Лут са регистрирани най-високите температури на сушата. През 2005 г. районът е достигнал 70,7 градуса Целзий, но според авторите на новото изследване вероятно стойностите са били по-високи.

След този първи анализ НАСА осъвременява спътниковия софтуер и вече може по-добре да регистрира повърхностните температури на Земята. С него специалистите стигат до извода, че температурите в пустинята Лут са били с 10 градуса по-високи от смятаното преди.

Температурата в пустинята Сонора на границата между САЩ и Мексико може да достигне също такива екстремни стойности, но не толкова често, колкото в пустинята Лут.

Долината на смъртта в Калифорния се смяташе за най-горещото място на Земята с рекордната температура от 56,7 градуса Целзий, но това е само топлината на въздуха.

Изследваното е установило и най-студеното място на Земята - Антарктида с рекорд от минус 110,9 градуса Целзий - с 20 градуса по-нисък от предишните изчисления.

Резултатите от изследването са публикувани в Бюлетин на американското метеороложко дружество.