Учени от университета на Мейн, САЩ се опитват да създадат картофи, които по-добре да понасят повишаващите се температури и климатичните промени, съобщи Асошиейтед прес.

По-топлото време и увеличеният сезон на растеж могат да доведат до проблеми с качеството на реколтата и до поява на болести, каза професорът по екология Грегъри Портър пред местния в. Бангор дейли нюз".

"Прогнозите за климатичните промени са по-обилни валежи от дъжд, а картофите не понасят наводняване или влага за дълги периоди, без да се появи вероятността от проблеми в качеството", каза той.

"Ако искаме да продължим успешното отглеждане на картофи в Мейн, трябва да можем да произведем видове, устойчиви на тези промени".

По света вече са в ход усилията на учените да овладеят пораженията върху реколтите от различни култури.

Изследване на НАСА, публикувано този месец, сочи, че климатичните промени може да засегнат производството на царевица и пшеница, като се прогнозира спад в реколтите на царевица, докато пшеницата може да отбележи ръст към 2030 г. при високи емисии парникови газове.