Най-малко един човек е загинал след урагана "Берил", който опустоши Гренада, съобщи снощи премиерът на югоизточната карибска островна държава Дийкън Мичъл, цитиран от ДПА.

Вчера сутринта "Берил" достигна сушата като ураган от категория 4, но оттогава категорията му е повишена до категория 5, определяна като "потенциално катастрофална", съобщи късно снощи Националният център на САЩ по ураганите.

Ветровете в "Берил" достигат максимална скорост от 261 км/ч. Очаква се той "да донесе животозастрашаващи ветрове и буреносни вълни в Ямайка по-късно тази седмица", се казва в препоръка на Националния център, информира БТА.

Според експерти никога досега в региона не е регистриран ураган с такава сила толкова рано през годината. Ураганът донесе разрушения в градовете Кариаку и Малка Мартиника в Гренада, като нанесе щети на много домове, заяви премиерът на брифинг. Прекъснати са електропроводи и комуникациите между островите са затруднени, добави той.

Досега има информация за един загинал, в резултат на падането на дърво върху къща, уточни Мичъл.

Съседните островни държави също бяха засегнати от проливни дъждове и силни ветрове. Снимки, разпространени в социалните мрежи, показват наводнения и отломки от повредени къщи.

Очаква се "Берил" да достигне Ямайка утре.