Мощната буря Йота отне живота на повече от 20 души при преминаването си през Централна и Южна Америка, където нанесе големи опустошения, предаде ДПА. Най-малко 16 души са загинали в Никарагуа, каза вицепрезидентката Росарио Мурильо.

Двама души са загубили живота си в Колумбия, и по един в Салвадор и Панама, по официални данни. Поне пет са жертвите в Хондурас.

Йота удари карибския бряг на Никарагуа в понеделник като ураган от четвърта категория, с ветрове от 250 километра в час. По-късно отслабна до тропическа буря.

Бурята вчера беше над Салвадор, но се очаква през днешния ден да донесе дъждове в части на Хондурас, Гватемала, Белиз, Никарагуа и Салвадор, според прогнозата на американския национален център за ураганите.

Хондурас

Снимка: AP/БТА

Дъждовете ще доведат до значителни опасни за живота локални наводнения и кални свлачища на по-високи места, предупреждават от центъра.

Високи вълни ще залеят по-голямата част от централноамериканското крайбрежие и мексиканския полуостров Юкатан.

Йота предизвика повсеместни щети в Никарагуа, където разруши къщи и мостове, повали дървета и електрически стълбове и наруши телекомуникациите, особено около град Пуерто Кабесас.

Ниракарагуа

Снимка: AP/БТА

Вицепрезидентката Мурильо съобщи, че са евакуирани 160 000 никарагуанци.

В Северен Хондурас Йота увеличи щетите, нанесени от урагана Ета преди две седмици. Президентът Хуан Орландо Ернандес каза, че Хондурас е преживял "много тежки" моменти, но щетите не са били толкова тежки, както се е очаквало.

На колумбийския остров Провиденсия почти цялата инфраструктура е разрушена, а хиляди семейства са останали без дом. Президентът Иван Дуке обяви архипелага Сан Андрес и Провиденсия за зона на бедствие.

Проливни дъждове се изсипаха над Колумбия, а повече от 10 души са изчезнали.

В Хондурас са засегнати 357 300 души, съобщи вчера на сайта си в. "Трибуна", като се позова на управлението по предотвратяване и ликвидиране на последиците от природни бедствия, предаде ТАСС.

В страната са се активирали четири свлачища, а 30 пътни участъци са били затрупани. Повредени са 7000 домове. В момента в 750 убежища се намират над 60 000 души, напуснали опасни райони.

Йота е 30-тата буря за тази година, която е достатъчно силна, за да получи свое име. Предишният атлантически рекорд беше 28 бури, припомня ДПА.