Четири от пет природни катастрофи през последното десетилетие са причинени от екстремни метеорологични и свързани с климата събития, съобщават Ройтерс и ДПА, позовавайки се на годишен доклад за глобалните бедствия.

Подобни екстремни проявления, включващи наводнения, бури и топлинни вълни, са довели до над 410 000 смъртни случая от 2010 г. насам, се посочва в доклада на Международната федерация на обществата на Червения кръст и Червения полумесец (IFRC).

Организацията за хуманитарна помощ изчислява, че животът на 1,7 милиарда души е бил нарушен, след като са загубили членове на семейството, домове, добитък, земеделска земя и поминък.

От 90-те години насам броят на бедствията, свързани с климата и атмосферното време, се е увеличавал с близо 35 процента на всяко десетилетие, според IFRC.

"Наша водеща отговорност е да защитим общностите, които са най-изложени и уязвими за климатичните рискове," се посочва в изявление, направено от генералния секретар на IFRC Джаган Чапагайн. "Изследванията ни обаче показват, че светът колективно не успява да постигне това", допълва той.

Организацията критикува факта, че страните, които понасят най-много природни бедствия, получават недостатъчен дял от средствата, изразходвани за приспособяване към климатичните промени.

Сомалия, която е изправена пред суши, наводнения, циклони и свързани с климата заболявания, оглавява списъка на Червения кръст на страните, които са най-застрашени от климатичните промени. Въпреки това африканската държава се нарежда едва на 71-во място по отношение на плащанията на глава от населението за адаптивни мерки.

Авторите на доклада отбелязват също, че опитът, налагащ бързо реагиране по отношение на кризата с Ковид-19, трябва да послужи като сигнал за събуждане и да ускори действията за справяне с климатичните промени, нанасящи тежък удар на уязвимите общности.

Коронавирусната пандемия показа как правителствата могат да "предприемат безпрецедентни стъпки, засягащи цялата им икономика, и да намерят необходимите ресурси, за да се справят стабилно със сериозна глобална заплаха".

Същото ниво на "енергия и смелост" трябва да се мобилизира, за да се ограничи глобалното затопляне и да се използва прозореца на възможностите, създаден от пандемията, за подготовка за бъдещи сътресения.

"Глобална катастрофа от мащаба на Ковид-19 би могла най-накрая да отвори този прозорец достатъчно широко, за да можем да погледнем директно в лицето на климатичната криза", се посочва в доклада.