В момента сезонът на атлантическите тропически циклони - ураганите, доближава разгара си.

Ураганът Лора достигна бреговете на щата Луизиана, след като се усили до четвърта степен по петстепенната скала, съобщиха американските синоптици, цитирани от Франс прес.

"Изключително опасният ураган от четвърта категория Лора достигна суша в близост до Камерън в щата Луизиана" с ветрове, достигащи 240 км/час, съобщи Националният център за ураганите в най-новата си сводка от 6 ч. по Гринуич.

По-рано днес метеорологът Доналд Джоунс от регионалния клон на американската Национална метеорологична служба предположи, че е възможно ураганът да се засили до най-високата, пета степен. Специалистът отговаря за предупрежденията за урагани по крайбрежията на Луизиана и Тексас.

"Мисля, че става все по-вероятно" Лора да стане ураган от пета степен преди да достигне сушата, каза Джоунс.

"Мисля, че от всички данни към настоящия момент изглежда вероятно, че ще станем свидетели на буря от пета степен", изтъкна метеорологът.

Джоунс отбеляза, че съществува спор в метеорологичната служба дали Лора ще бъде от пета степен през цялото време, докато се насочва към сушата, ако въобще достигне тази степен през следващите няколко часа.

Джоунс каза това на брифинг в офиса на метеорологичната служба в Ню Орлиънс.

В Тихия океан също един активен тропически циклон е на път към Северна Корея и части от Североизточен Китай, но този вихър е по-слаб.

В северозападната част на Тихия океан тропическите циклони се наричат тайфуни.