Ураганът "Рослин" достигна сушата в Мексико в неделя като буря от категория 3, съобщава New York Times.

Вихърът носи "разрушителни ветрове и животозастрашаваща бурни вълни".

Вестникът пише: "Връзките между ураганите и изменението на климата стават все по-ясни с всяка изминала година. Данните показват, че през последните четири десетилетия ураганите са станали по-силни в световен мащаб.

Затоплящата се планета може да очаква по-силни урагани с течение на времето и по-голяма честота на най-мощните бури, въпреки че общият брой на бурите може да намалее, тъй като фактори като по-силен срез на вятъра могат да попречат на по-слабите бури да се формират."

Вашингтон пост съобщава: "Рослин" се появи след като група гръмотевични бури край западното крайбрежие на Мексико се превърна в тропическа депресия и в крайна сметка в именувана буря в четвъртък. Едва в 23 ч. източно време в петък Рослин се превърна в ураган, но само шест часа по-късно, в събота сутринта, той бързо се засили до голям ураган, определян като категория 3 или по-висока."

Той добавя: "Бързото усилване, определяно като скок на максималните постоянни ветрове на бурята с 35 мили в час или повече в рамките на 24 часа, е по-вероятно при наличието на по-топли води и спокойни ветрове в горното ниво.

Появяват се връзки между предизвиканото от човека изменение на климата и честотата и тежестта на бързото усилване." Le Monde съобщава, че ураганът Рослин е убил най-малко двама души.

Отделно от това Climate Home News съобщава, че ураганът Ян "може да изтласка застрахователите от Флорида".