В зоопарка в Кишинев заради анормално топлата зима мечките не могат да заспят зимен сън, а хищните птици вият гнезда и се готвят за пролетта, предава ТАСС.

"Тази зима се превърна в истинско изпитание за мечките Маша и Ворчун. Те не изпаднаха в хибернация и са в състояние на истински стрес. Самката Маша се събужда на всеки два дни, похапва плодове и зеленчуци, които й даваме, а самецът Ворчун се събужда веднъж седмично", заяви служителката на зоопарка Олга Юзвак.

По нейните думи необичайно топлата зима е повлияла и на поведението на хищните птици. "Забелязахме, че совите и египетските лешояди започнаха да гнездят и се подготвят за размножителен период. Обичайно той настъпва през месец февруари", сподели Олга Юзвак.

Сегашната зима в Молдова е една от най-топлите в историята на страната, откакто се провеждат наблюдения. От настъпването й градусите на термометрите почти не са се спускали под нулата.

Подобно анормално време се е наблюдавало в далечната 1971 година, когато януарските температури достигнаха 13 градуса Целзий. Най-студеният месец януари е бил регистриран в Молдова през 2015 година, когато бяха отчетени температури до минус 20 градуса, припомня агенцията