Отговорът на въпроса е "да" и в него няма парадокс.

 

Работата е там, че въпреки някои алармисти от началото на хилядолетието, на Балканите няма да настъпи опустиняване, но наводненията и сухите периоди ще зачестят.

Това се дължи на глобалното повишение на температурите. Единица обем въздух, по-топъл от друга такава с 2-3 градуса, може да "носи" в себе си малко повече влага.

Когато умножим това количество по милиарди кубически метри, се получава наистина огромно число или количество вода под формата на пара в по-топлия въздух.

Същевременно, голямата нестабилност на променящата се атмосфера, позволява както да вали повече, също така това да става все по-неравномерно.

През последните години тази тенденция е видима и в нашата страна. Периоди на суша, като пресният априлски пример, с едва една четвърт от нормалните валежи, бяха последвани от силни, но неравномерни и по площ валежи на някои места в страната.

Все пак, към момента количествата валежи не се отклоняват кой знае колко от нормалните за изминалия период на месец май, въпреки, че на места, локално имаме превишаване (Варна - близо 2 пъти) но и сериозен дефицит - например на Мусала, където падналите количества са едноцифрен процент от месечната сума.

Тази пролет, чийто климатичен край предстои след няколко дни, е доста типичен пример за модерното съжителство на суша  и  (слава Богу, сега само локални) наводнения на някои места.

Месец март беше подчертано влажен, с много наднормени валежи. Ако някой все още не вярва, че сме свидетели на сериозни промени в климата, нека прочете някой стар учебник по география от миналия век. Там ще разбере, че февруари е най-сухият месец за повечето места в страната, а май-най-влажният. Само че, това, ако  не е вече съвсем невярно, за последните десетилетие-две става все по-невярно.

У нас почти всяка година се наблюдава сериозно надвишаване на нормите за месечни валежи през февруари и март, т.е тези два месеца стават най-влажните за много райони. Това, прочее, е характерно за средиземноморския климат.

Същевременно, април бе сух, а настоящият май се очертава с околонормални валежи: на места над, на места под обичайните.

Очаквайте в следващите дни предстоящото обобщение на прогнозите на световните метеоцентрали за предстоящото лято.