Колебанията на температурата в околоекваториалните части на Тихия океан е феномен с цикличност от няколко години. То определя аномалиите на времето в големи части по света - не само  съседни, но и по-отдалечени.

Топлата фаза на осцилацията се нарича Ниньо, а студената - Ниня (Ла Ниня).

Двете крайности не винаги са с голяма амплитуда. Пример: последният Ниньо, с доста голяма положителна аномалия, бе през 2015 година, а предишният със сравнима такава - през далечната 1998. Между тях имаше и други положителни осцилации, но с по-малки температурни аномалии.

От друга страна, Ла Ниня, отрицателната фаза, не е била с аномалия по-голяма по абсолютна стойност от минус 1.5 от около 20 години. Отрицателните осцилации едва успяваха да покрият изискванията на дефиницията за такава - аномалия в съответния тихоокеански регион от поне минус половин градус.

В момента сме в навечерието най-после да получим една по-сериозна Ниня, с отрицателна аномалия (отклонение от норма) от поне градус-градус и половина. Вижте графиката с прогнозите на резидентите на НОАА:

Снимка: НОАА

Това прогнозират всички световни метеоцентрали, както и тези на по-големите страни, разположени около Тихия океан. За тях тези прогнози са от жизненоважно значение, тъй като една силна Ниня води до остра  и продължителна суша в някои региони, но и до проливни дъждове - в други.

В момента и японските метеоагенции, и австралийската БОМ (бюро по метеорология), американската НОАА и службите на Индонезия и Южна Америка очакват с единодушие подчертано силна Ниня - за пръв път от около 20 години.

Разгръщането на хладния феномен ще стане през втората половина и в края на лятото.

Обикновено можете да срещнете мнения, че у нас този феномен не влияе съществено, но ако  се разровим в архива, може да забележим очевидна корелация, връзка между Ла Ниня и последваща по-хладна зима у нас през следващата година.

Казано другояче, през последните 20-30 години, почти винаги в "опашката" на Ла Ниня, у нас през зимата е имало поне няколкоседмичен по-студен, поднормен период и последното важи за всякакви Ла Ниня - и по-слабо изразени такива. Без да "умуваме" над механизмите, както и без да правим твърда прогноза за следваща по-студена зима, следва да имаме едно наум. Дали и този път ще станем свидетели на нещо подобно, ще разберем само след десетина месеца.