Метеоролози обявиха 2020 г. за потенциално най-топлата в историята на наблюденията, съобщава в. "Ню Йорк пост".

По думите на експерти от Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ, вероятността през 2020 г. средните температури да достигнат екстремни стойности и да подобрят рекорда от 2016 г. е 75 процента. Причината за това е липсата на усилия да се намалят парниковите емисии от изкопаеми горива.

Затоплянето през 2016 г. отчасти се обяснява с влиянието на феномена Ел Ниньо, свързан с колебания на температурата на водната повърхност в екваториалната част на Тихия океан. Но през 2020 г. експертите не очакват поява на Ел Ниньо, затова въпросните температурни колебания няма да са причина за рекордни горещини.

Дори ако не се окаже най-топлата, 2020 г. ще е в челната петица, смятат от Националната агенция за океански и атмосферни изследвания на САЩ.

През януари в редица области в Арктика бе наблюдавано значително намаляване на валежите. През февруари в изследователска база в Антарктида бе регистрирана най-високата температура в цялата история на наблюденията там.

В съобщението на американската агенция по климата, океаните и атмосферата (НОАА) не се споменава за започващото развитие на отрицателната аномалия - Ла Ниня, антипод на Ел Ниньо, който направи 2016 най-топлата до този момент.

Всички световни климатични прогнози за този феномен сочат разгръщане на силна Ниня, каквато не сме имали вече повече от 10 години.