Днес денят ще започне със слънчево време, но след обед от запад облачността, отначало средна  и висока, ще се увеличава.

Минималните температури  в момента са в широки граници: от минус 8 градуса в местата, защитени от западен вятър до плюс 4-5 на места по поречието на Дунав.

Максималните температури днес ще достигнат стойности от 4-5 до 11-12 градуса.

 

Ще духа слаб, в Дунавската равнина - умерен западен вятър.

Минималните температури утре ще бъдат от минус 6 до минус 1, а дневните - от 4 до 10. Облачността ще бъде променлива.

Ще духа слаб вятър от запад-югозапад.

През нощта срещу четвъртък вятърът ще се ориентира от северозапад и  с него ще започне да нахлува студен въздух. 

Това ще бъде началото на процес, по който в дните до края на седмицата в страната ще се установи тежка и сложна зимна обстановка с продължителен снеговалеж, а след това - и ниски температури.

Сняг ще завали в четвъртък в западните части на страната, а отначало дъжд и сняг - в Югозападна България.

Минималните температури в четвъртък сутрин ще са от минус 4 до плюс 2, а дневните около обяд - от 1-2 на северозапад до 9-10 в крайните южни райони.

През нощта срещу петък преваляванията от сняг ще обхванат цялата страна, като по-обилни валежи ще има в Южна и Източна България.

Ще се образува повсеместна снежна покривка. За тези, на които не им се налага неотложно пътуване, е добре да отложат всякакви такива от петък до понеделник.

Преваляванията ще продължат и в петък, като дневните температури няма да се различават съществено от сутрешните, заради интензивния пренос на много студени арктични въздушни маси с произход от акваторията около Карско  море, към страната.

Преваляванията в съботния ден ще отслабват, но все още няма да спират. Ще има виелици и  навявания, особено в планините и източните райони.

Според сегашните предварителни прогнози, които трябва да се приемат с едно наум, заради сложната обстановка след 5-6 дни, в неделя преваляванията ще спират от югозапад, но над Северна  и  най-вече Североизточна България все още ще превалява слабо.

Над югозападните райони ще се изясни и там минималните температури е възможно да паднат и до под минус 15, минус 17 градуса.

От петък до неделя дневните температури ще остават отрицателни  почти в цялата страна, а минималните ще бъдат от около минус 8, минус 10, до минус 5-6 градуса. В местата с ясно време и стихване на вятъра, които според сегашните сценарии няма да са толкова много, ще има и стойности до около и под минус 15 градуса.

Постепенно, бавно повишение на температурите ще настъпи към понеделник-вторник.

Повече  конкретни подробности очаквайте в следващите дни.