Специалисти по история на климата откриха данни отпреди повече от тридесет години, които според Световната метеорологична организация (СМО) са рекорд за най-ниска температура в северното полукълбо - почти минус 70 градуса по Целзий в Гренландия, съобщи Асошиейтед прес.

От СМО публично потвърдиха, че рекордът за всички времена за северното полукълбо са измерените на 22 декември 1991 г. минус 69,6 градуса по Целзий от автоматичната станция в Клинк, недалеч от най-високата точка на Гренландската ледена шапка.

"Във времето на климатичните промени, вниманието се фокусира върху новите температурни рекорди", каза генералният секретар на СМО Петери Таалас.

"Този новопризнат рекорд е важно напомняне за ярките контрасти, които съществуват на планетата", добавя той в изявление.

Рекорд за ниска температура - минус 67,8 градуса, е отчитан два пъти в Сибир - в гр.Оймекон през 1933 г. и във Верхоянск през 1892 г. През последните месеци Верхоянск отчете рекордно високи температури за района, северно от Полярния кръг.

Новият рекорд бе потвърден от т.нар. "климатични детективи", които работят с архивите на СМО. Рекордът бил проверен от международна група полярни изследователи, които се свързали с учените, работили с данни от автоматичната станция на Клинк.

Тя функционирала две години в началото на 90-те години.

Най-ниската температура, измервана на Земята, е минус 89, 2 градуса по Целзий. Тя е регистрирана през 1983 г. от метеорологичната станция "Восток" в Антарктика, посочва от СМО