Най-малко 15 души са загинали при наводнения в Югозападен Китай, чиито планински райони бяха засегнати от проливни дъждове, предаде Асошиейтед прес.

Четирима души се водят безследно изчезнали в Чунцин - огромен планински район с население от около 31 милиона души, добавя БТА.

Снимка: AP/БТА

Засега там са регистрирали най-много жертви на наводненията, но и други части на Китай са засегнати от проливни дъждове.

Евакуирани са десетки хиляди, като само в провинция Съчуан водната стихия е принудила 85 000 души да напуснат домовете си, съобщи Синхуа.

Снимка: AP/БТА

Властите в Чунцин обявиха повишена опасност от наводнения. Спасителни екипи с надуваеми лодки превозват жители на местните на безопасни места.

Снимка: AP/БТА

Някои пътища са блокирани заради свлачища, които вече се разчистват.

Снимка: AP/БТА

В Китай всяка година има сезонни наводнения, особено в полутропичните южни части на страната. В някои северни региони обаче не е имало подобни природни бедствия от 50 години насам.

Същевременно много голяма част от Китай, включително и Пекин, са засегнати от суша, предизвикана от горещи вълни. В четвъртък температурата в китайската столица стигна 40 градуса по Целзий.

Снимка: AP/БТА