Петнадесет процента от всички смъртни случаи в световен мащаб, свързани с Ковид-19, могат да бъдат приписани на дългосрочното излагане на замърсен въздух, според международен екип от учени, ръководен от изследователи от Германия, съобщават Франс прес и ДПА.

Оценката, публикувана в сп. "Кардиоваскюлър рисърч", е направена от специалисти от института "Макс Планк" за химия, Харвардския университет и кипърския Център за климатични и атмосферни изследвания и е базирана върху анализ на замърсяването и данни за коронавирусната пандемия.

Според изследователите смъртните случаи, свързани както с Ковид-19, така и със замърсяването на въздуха, представляват "потенциално предотвратима, прекомерна смъртност".

Авторите на изследването смятат, че излагането на замърсен въздух влошава съпътстващите заболявания, които могат да доведат до фатални последици за здравето от вирусна инфекция.

"В случай че вече имате сърдечносъдово заболяване, замърсяването на въздуха и коронавирусната инфекция могат да създадат проблеми, които да доведат до инфаркт, сърдечна недостатъчност и инсулт", казва съавторът на изследването Томас Мюнцел от университета "Йоханес Гутенберг" в Майнц, Германия.

Над една четвърт от смъртните случаи, свързани с коронавируса в Азия, могат да бъдат приписани на замърсяването на въздуха, изчисляват изследователите, в сравнение с 19 процента в Европа и 17 процента в Северна Америка.

Според официалните данни, предоставяни от университета "Джонс Хопкинс", смъртните случаи в света вследствие на зараза с коронавируса надхвърлят 1,1 милиона.

Втора вълна от инфекции обхваща Европа, като в някои страни се отчитат рекордни нови всекидневни случаи. Същевременно хоспитализациите и смъртните случаи се увеличават по-бавно, отколкото по време на първата пандемична "атака" в периода между март и май, отбелязва ДПА