Снимките от Канарите на местни жители и туристи, публикувани в социалните мрежи вчера и днес, приличат на черно-бели ретро-фотографии или черно-бели филми.

Това се дължи на "Калима" - невижданите прашни бури, носещи огромни количества прах от вътрешността на Северна Африка (Сахара) към акваториите, намиращи се западно от континента, включително канарските острови.

Подобни явления се случват всяка година, но тази година, освен че се случва доста по-рано от обичайните срокове, е и твърде интензивно (виж видеото).

Този феномен има голяма роля, както за планктона, снабдявайки Атлантическия океан с хранителни вещества, необходими за цялата хранителна верига, така и за формирането на ураганите.

Сезонът на атлантическите тропически циклони, ураганите, започва след повее от 3 месеца официално, но  мнозина от специалистите по тропически циклони се опасяват, че това може да бъде сигнал за твърде силен и/или ранен старт на този период.

Районът на островите Зелени нос, намиращ се западно и югозападно от канарите е известен като "родилното отделение" на ураганите, а връзка между сахарския прах и формирането им, макар да не е напълно изяснена, е ясно установена.

Освен запрашването, този феномен вече е довел и до няколко пожара на островите.

Обърнете внимание, че след като завладяха Канарите, част от праховите частици биват подхванати от западни ветрове и отиват  и към Европа.