Горещата вълна "Цербер", която вече отне човешки живот в Италия, се настани на Балканите, като температури от над 40 градуса бяха измерени днес в повечето райони на Централна и Южна Гърция, а така също и на остров Кипър.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК>>>

Подобни градуси показваха термометрите и на много места в Турция, информираха турските медии.

Акрополът в Атина беше затворен между 12 ч. и 17 ч., след като сутринта туристка получи лек топлинен удар по време на посещение на тази главна археологическа забележителност на гръцката столица. Тя е била откарана в болница, но не е в опасност, съобщиха от службата за спешна помощ.

Снимка: БТА/АР

В Гърция беше забранено на доставчиците на пица и други стоки да изпращат служителите си да изпълняват поръчки по време на горещите обедни часове. Държавните служители бяха призовани да работят от дома си, ако е възможно.

Освен това градовете и общините в цяла Гърция отвориха климатизирани помещения, в които гражданите да потърсят убежище от горещините.

Снимка: БТА/АР

Според метеоролозите в Атина няма признаци температурите да паднат до обичайните за това време на годината 35 градуса.

За утре в Гърция е в сила предупреждение за опасност от пожари. Според Агенцията за гражданска защита най-застрашени са пет региона, а именно Атика, Централна Гърция (Виотия, Евия), Пелопонес (Коринт и Арголида), Южно Егейско море (Родос) и Северно Егейско море (Хиос, Самос и Икария), съобщи електронното издание на в. "Катимерини".

Снимка: БТА/АР

На жителите и посетителите се препоръчва да не извършват дейности, които крият потенциален риск, като например палене на огън, организиране на барбекю или изгаряне на растителни отпадъци в рисковите райони и особено в гористите местности. Призовават се също така хората да бъдат особено внимателни по отношение на изхвърлянето на отпадъци, тъй като предмети като консервни кутии, фасове от цигари или пластмасови бутилки могат да предизвикат пожар.

Подобно време преобладаваше днес и в Кипър, посочва ДПА. Термометрите в столицата Никозия показваха 43 градуса, съобщи кипърското радио.

Снимка: БТА/АР

В Турция уличните термометри в Анталия показваха 46 градуса, съобщи държавната телевизия ТРТ Хабер. В южния окръг Адана, в района на Югоизточен Анадол и на други места в страната температурите също надвишиха 40 градуса Целзий, посочва НТВ.

Метеоролозите очакват горещините да продължат десетина дни и предупреждават, че температурите в този период ще са между 5 и 10 градуса по-високи от обичайните за сезона в районите на Мраморно, Егейско и Средиземно море и между 2 и 6 градуса по-високи в другите райони на страната, посочва електронното издание на в. "Миллийет".

Снимка: БТА/АР

Турското министерство на здравеопазването предупреди гражданите да не излизат навън в горещините освен ако не е крайно необходимо.

Във всички страни, засегнати от горещата вълна, лекарите съветват хората да пият много вода и да избягват алкохола и подсладените напитки. Хората трябва също така да прекарват възможно най-малко време на открито и да се въздържат от натоварващи физически дейности като джогинг и колоездене.

Снимка: БТА/АР