Рекордни горещини се очакват по целия свят - от САЩ, където десетки милиони хора се борят с опасно високи температури, до Европа и Япония, предаде Франс прес. Агенцията отбелязва, че това е поредният пример за заплахата от глобалното затопляне, предаде БТА.

В Италия през този уикенд се очакват рекордно високи температури, а министерството на здравеопазването обяви червен код за 16 града, включително Рим, Болоня и Флоренция. Метеорологичните служби предупредиха италианците да се подготвят за "най-интензивната гореща вълна на лятото, а също и за една от най-интензивните за всички времена".

Температурите могат да достигнат 40 градуса в Рим до понеделник и дори 43 градуса във вторник идната седмица, което ще надвиши рекорда от 40,5 градуса от август 2007 година. Горещините на италианските острови Сицилия и Сардиния могат да стигнат до 48 градуса, предупреди Европейската космическа агенция, които са "потенциално най-високите температури, регистрирани някога в Европа".

Гърция също е засегната от горещините и националната метеорологична служба съобщи, че в части от страната температурите днес могат да достигнат до 44 градуса, а Акрополът и няколко парка в гръцката столица са затворени през най-горещите часове на деня.

Високи температури се очакват също и в някои региони във Франция, Германия, Испания и Полша.

Утре и в понеделник се очаква температурите в някои части на Източна Япония да достигнат 38-39 градуса. Според японската метеорологична служба горещините могат да стигнат до предишни рекорди.

САЩ също са обхванати от опасна гореща вълна, която се простира от Калифорния до Тексас, а най-високите температури се очакват този уикенд.

В Аризона, един от най-засегнатите щати, местните жители са изправени пред ежедневен маратон за издръжливост срещу слънцето. По данни на Националната метеорологична служба на САЩ в щатската столица Финикс вече 15-и пореден ден температурите са над 43 градуса по Целзий.

Метеорологичната служба на Лас Вегас, където утре също се очакват рекордно високи температури, предупреди местните жители да не приемат горещините, естествено свързани с пустинния климат в района, за типична пустинна жега.

В известната Долина на смъртта в щата Калифорния, едно от най-горещите места на земята, също се очаква да бъдат регистрирани нови рекордно високи температури утре, когато живакът може да се покачи до 54 градуса. Южна Калифорния се бори и с множество малки горски пожари.