Националният институт по метеорология и хидрология издаде предупреждение за жълт код за валежи от сняг и поледици в 9 области в Западна България в неделя. 

Утре от запад увеличението на облачността ще продължи и след обяд над цялата страна ще е предимно облачно. По-късно през деня в Западна България ще има слаби валежи от дъжд, в Предбалкана и високите западни полета - от сняг, на места ще се образува тънка снежна покривка, съобщават от НИМХ.

Областите, за които е обявено предупреждението от първа степен са София, София Област, Перник, Ловеч, Монтана, Враца, Видин, Благоевград и Кюстендил.

От Meteo Balkans информират още, че през следващите 48 часа, времето над Западна и Централна България ще се определя от приближаващ висок циклон, позициониран над Южна Сърбия и Северна Македония.

"Очакваните валежи над Северозападният Предбалкан и Югозападна България ще са от сняг, а дъжд ще вали в Северозападна България. Повишава се риска и от възможни поледици! По-интензивни ще са валежите привечер и през нощта срещу понеделник", отбелязват от сайта за метеорологични прогнози.

"По Черноморието ще наблюдаваме и конвективни валежи, свързани с нахлуването на студен въздух от Украйна. Явлението е подобно на езерен ефект, но валежите ще са от дъжд", добавят оттам.

Минималните температури ще са между минус 2° и 3°, в София - около минус 2°, а към 14 часа ще са между 4° и 9°, в София - около 4°, сочи прогнозата на НИМХ.