Днес ще има незначителна облачност. По-късно през деня в Дунавската равнина ще се появи слаб и умерен източен вятър. Дневните температури ще бъдат от 6-7 градуса на североизток, до 12-13 в югозападната част на страната.

През нощта срещу петък вятърът от североизток ще се усилва, и утре в Дунавската равнина ще бъде умерен и силен. С него при земя ще започне да нахлува по-студен въздух. Минималните температури ще бъдат от минус 1 до 4, а дневните от 3-4 на североизток до 11 градуса в южните райони. Облачността ще бъде значителна, със слаби превалявания от дъжд по поречието на Дунав. По високите части на Лудогорието дъждът е възможно да преминава в сняг или суграшица още утре привечер.

В следобедните часове утре и през нощта срещу събота валежите ще се усилват и ще обхващат по-голямата част от страната. Все още ще бъдат от дъжд, но в североизточните райони, намиращи се в непосредствена близост до студената въздушна маса дъждът ще преминава в мокър сняг и сняг. Не са изключени неблагоприятни явления като обледеняване, както и виелици по високите места в Добруджа и Лудогорието. Дневните температури ще бъдат от нула-два градуса в Североизточна България до 9-10 в крайните южни райони.

В неделя обстановката над страната ще се усложнява още повече. С различен интензитет ще вали, предимно сняг, но на юг - и смесена фаза на валежа. Възможни са поледици, обледенявания на проводници и пътни настилки от тежък мокър сняг или леден дъжд в централните и източни части на Северна България. В североизточните райони ще бъде и ветровито, което още повече ще усложнява обстановката.

 В понеделник преваляванията ще спрат. Облачността ще остане по-често значителна. Ще бъде студено, с минимални температури от минус 9 до минус 4, на места в Северна България и котловините - до минус 10, минус 12 градуса. Студено ще остане и денем, с максимални температури от минус 4 до плюс 2 градуса. 

Във вторник ще остане студено и по-често със значителна облачност. Минималните температури ще са без промяна, а дневните ще бъдат в интервала от минус 2 на север до плюс 4 в крайните южни райони.

В сряда ще бъде облачно и отново ще превалява, отначало сняг, който през деня над източните и югоизточни райони ще преминава в дъжд. В централните и западни части на страната, където температурите при повърхността все още ще бъдат отрицателни, на места не са изключени поледици. Минималните температури ще бъдат от минус 3 на запад до плюс 3 в източните и южни райони. През деня над западната част на страната дневните температури ще са от около нула, минус 1 до 5-6 над Източна България и крайните южни райони и до 8-9 по Южното Черноморие. Привечер и през нощта срещу четвъртък преваляванията ще спрат навсякъде. Подробностите около процеса в сряда ще бъдат уточнявани допълнително до края на тази и в началото на следващата седмица!

Минималните температури в четвъртък ще са от минус 5 до плюс 1, а дневните ще продължат да се повишават и ще бъдат от 1-2 градуса в крайния северозапад до 9-10 на изток и юг.

Според предварителните прогнози, в края на следващата седмица ни очаква пореден валежен процес, но на фона на продължаващото затопляне на въздушната маса във височина, преваляванията в низините вече ще бъдат предимно от дъжд. Над планините те ще са в твърда фаза  и увеличаването на снежната покривка там ще продължи.