Тази сутрин температурите в страната са в интервал от минус 2 до около 5 градуса. Минус два, минус един градус е в Софийско, където има снежна покривка с дебелина от 2 до 5 сантиметра.  От 2 до 4 градуса са температурите в равнинната част на Северна България и до 5-6 в южните райони.

Днес през деня ще остане облачно. Превалявания ще има над цялата страна, но в  западните райони те ще бъдат слаби. По-съществени превалявания от дъжд ще има в източната част на Тракия и около централната и източна част на Балкана и Родопите, където   ще вали сняг. Слаб сняг ще превалява и  в Предбалкана, полупланинските части и високите полета на Западна България. Дневните температури ще бъдат от 2 до 7 градуса. След обяд и привечер валежната зона от източните райони ще се измества малко на север и превалявания, предимно от дъжд, ще има в централните източни и североизточни райони, освен в планинските райони и високите места на Лудогорието, където с напредването на нощта е възможно дъждът да преминава в мокър сняг, но условия за съществена снежна покривка там няма да има. През втората половина на нощта преваляванията, без спират напълно, ще отслабват. Източният вятър, който ще се появи днес, през нощта и утре ще се усилва и в Дунавската равнина ще бъде до умерен. Минималните температури утре сутрин ще са още малко по-ниски от днешните: от минус 3 до плюс 3 градуса.

Утре денят ще започне със слаби превалявания, които около и след обяд от запад  и югозапад ще се активизират. По-съществени превалявания ще има над западната част на страната: в ниските крайни югозападни райони от дъжд, а по високите полета и северозападните райони - от сняг. Снежна покривка ще се образува в централна Западна България, вкл. Софийско и северозападните райони, като по-дебела ще бъде тя в местата с по-голяма надморска височина.  Дневните температури утре ще са от около минус един, минус 2 по високите полета, до 5-7 градуса в крайните източни и югоизточни райони.
Заради силната динамика и усложнени атмосферни процеси над страната, е възможно и частично разминаване в двете посоки по време и географско разпространение на явленията и вида на валежите.

В четвъртък минималните ще са от минус 4 до плюс 2, плюс 3, а максималните от минус 1 на северозапад  до плюс 5-6 градуса на югоизток. Източният вятър ще спре и ще се преориентира от запад, постепенно усилвайки се, в Дунавската равнина -  до умерен. Преди обяд все още ще превалява слабо в централните и източни части на страната. Облачността ще започне да се разкъсва и постепенно да намалява. 

В петък ще остане студено, в Дунавската равнина - ветровито. В Южна БЪлгария ще бъде предимно слънчево, а в северните райони облачността ще бъде променлива. Минималните ще са от минус 6 до нула, а дневните температури ще бъдат от около 1 градус по високите полета и местата със снежна покривка на северозапад, до 8-9 градуса в крайните южни райони.

В събота и неделя  ще има незначителна облачност.  Температурите сутрин ще са от минус 6 до  минус 1, по-ниски на места в низините и котловините южно от Балкана в събота - до минус 8, минус 9 градуса, а дневните - от 3 до 8, в неделя на места до 9 градуса. 

Според предварителните прогнози, съществена промяна на времето няма да настъпи и в първите дни на следващата седмица - ще остане сухо, с незначителна облачност, в някои  дни в котловините и някои низини - с мъгли и температури в рамките на обичайните за декември.

Участвайте в зимня конкурс на Дир.бг "Бяла приказка">>