Изминалата 2020 година се изравни с 2006 година като най-топлата в света, което още веднъж подсказва за необходимостта от вземането на спешни мерки срещу климатичното затопляне, предава Франс прес.

Цялото предишно десетилетие ни предложи апотеоз от рекордно високи температури на Земята. Данните са на Европейската служба за промените в климата "Коперник".

Годината 2020 е завършила с 1,5 градуса Целзий по-висока температура, в сравнение с прединдустриалната епоха. С това тя изравнява рекорда на 2016-а, въпреки захлаждането, предизвикано от феномена Ла Ниня.

През 2016 година феноменът Ел Ниньо предизвика покачването на световната температура с 0,1-0,2 градуса Целзий.

"Ако се абстрахираме от въздействието на Ел Ниньо и Ла Ниня върху световната температура, 2020 година ще се окаже най-топлата, която е регистрирана откакто се водят наблюдения", изтъкна Зеке Хаусфатер, климатолог от института "Брейктру". Той припомни, че от 70-те години насам, температурата се е покачвала с 0,2 градуса за всяко десетилетие.

Световната метеорологична организация публикува данни в края на месец декември, според които 2020 година ще се класира сред трите най-топли в света.

В Европа, която беше обзета от топлинна вълна, 2020-а отчетливо се оказа най-топлата с 0,4 градуса надвишаваща 2019 година и с 1,6 градуса над референтния период 1981-2010 г. На нашия континент 2020 е била с 2,2 градуса по-топла в сравнение с прединдустриланата епоха.

Констатираното затопляне в Европа вече превишава целите, които си постави Парижкото споразумение за климата. Но то обхващаше цялата планета, а е известно, че сушата се затопля по-бързо от океаните и че някои региони, като Арктика, се затоплят по-бързо, като там температурите през 2020 г. надминаха с 6 градуса по Целзий средните референтни стойности