Днешният ветровит ден е само началото на период с променливо и динамично време. В следващите дни ще има валежи и от дъжд, и от сняг, а другата седмица температурите ще се понижат.

Днес облачността ще бъде значителна. Преди обяд ще бъде ветровито. По-късно в следобедните часове от югозапад ще започнат превалявания от слаб дъжд. Дневните температури ще са от около 5 по високите полета на запад до 15 градуса в източните райони, където през целия ден ще бъде ветровито с умерен и силен вятър от юг.

През нощта ще бъде облачно. Ще започнат превалявания от дъжд, които до сутринта ще обхванат  голяма  част от страната.

Температурите утре сутрин ще бъдат от 3-4 градуса на запад и северозапад до 10-11 в югоизточните райони.

През деня ще бъде облачно, с временни разкъсвания на облачността в южните и югоизточни райони.

Над северозападната половина на страната ще превалява дъжд, в западните части на Стара планина и високите части на Видинско — мокър сняг. В тези райони - на отделни високи места във Видинско и Монтанско не са изключени поледици.

Температурите ще бъдат в широк интервал, с  разлика от почти 20 градуса  — от малко над нула, до 2-3 градуса  в крайните северозападни райони до около 17-18  на юг и югоизток.

След обяд  и привечер дъжд ще превалява над западните и северни райони. В Югоизточна България ще духа умерен и силен южен вятър, а в северните райони — слаб от север и северозапад.

Почти цяла Европа е обхваната от студена въздушна маса и температурите са около нулата. На много места превалява дъжд, сняг, както и има опасни зимни явления като поледица и леден дъжд. Такива са възможни не само в нашия северозапад, но и Берлин. Сняг отново ще превали и в района на Мадрид в Испания, където температурите не са много над нула градуса и преживяват доста студен период за техния топъл климат. 

По-високи температури има само в югоизточната част на континента — Атина и Истанбул.

В събота и неделя предстои доста динамично и контрастно време. В съботния ден в приземния слой ще нахлува студен въздух и  в цялата страна температурите ще се понижат, като след обяд ще са от 3 до 8 градуса.

През нощта срещу неделя ще завали дъжд, по високите западни полета и на северозапад - сняг. Във височина ще се пренася по-топъл въздух и преваляванията ще преминават в дъжд, освен по високите места в северозападните райони.

Възможни са и поледици. Температурите в неделя ще бъдат от 1-3 градуса на северозапад до 10 в южните райони.

В понеделник времето ще запази контрастния си характер и температурите ще бъдат от 2-3 градуса на северозапад до 17-18 на места в югоизточните райони. Ще вали дъжд, по-съществен като количества в централните райони. В крайните северозападни райони ще превалява мокър сняг.

От вторник ще започне по-съществено и трайно понижение на температурите, които до края на седмицата ще бъдат близки до нормалните за средата на януари. Следете прогнозите ни и в следващите дни.