Най-много дъжд в цялата страна в последните часове е паднал в София - над 30 литра за 12 часа, показва справка в  достъпните в международния обмен станции на НИМХ. Това е доста повече от половин месечна норма, а преваляванията в Софийско, макар с различна сила, ще продължат и в следващите часове, така че до 24-36 часа ще се акумулират повече валежи от месечното количество, обичайно за април.

В следващите седмица-две, доминираното през месец март главно от антициклонални гребени време, което вече беше заменено от циклоналната област, донесла валежите, ще се задържи.

Очакват ни поне 10-15 дни (а вероятно и повече) предимно облачно време, с чести превалявания, понякога и от краткотраен, летен тип.

До края на тази седмица температурите ще варират около обичайните за периода, с минимални около десетина градуса  и  максимални с няколко градуса по-високи - около и над 15-18 градуса. В местата с валеж те ще остават малко по-ниски, а при прокъсвания на облачността - малко по-високи, до двадесетина градуса.

През последните дни на тази и първите дни на следващата седмица, според сегашните моделни сценарии слабо ще захладнее, оставайки предимно облачно или със значителна облачност.

Като предварителен сценарий, поне временно стабилизиране на времето и повече слънце ни очакват към средата на следващата седмица, но периодът е твърде напред във времето, за категорични прогнози: следете ежедневните ни актуални анализи.

След дългия сух период през март интензивните дъждове в момента продължават "традицията" от последните години за едновременна суша и обилни валежи в страната ни.

Вярата в глобалното затопляне е нещо лично, но фактите са налице: климатът се променя рязко и това очевидно води до силно атомизиране и неравномерно разпределение на валежите у нас, както по периоди, така и по продължителност, но и по разпределение.

Обилните валежи след дългата суша безспорно са много добри не само за есенниците, но и за трайните насаждения: лозя и овошки, тъй като и в по-дълбокия почвен слой влагата беше изчерпана, поне достъпната за растенията форма.

Остава да видим и какви валежи ще "инкасират" днес останалите части на страната, тъй като, с изключение на някои западни и южни райони, валежи там все още липсват или са съвсем символични.