Един човек загина, а най-малко 130 бяха ранени при поредица торнада в американските щати Охайо и Индиана, предаде Асошиейтед прес.

След торнадо в Охайо

Снимка: АР/БТА

Смерчовете са част от 55-те торнада, които според метеоролозите са връхлетели в понеделник осем щата на изток от Айдахо и Колорадо. Късно вчера огромно и опасно торнадо се завихри в западния край на Канзас сити, щата Канзас, съобщи Националната метеорологична служба.

Вижте снимки >>

Според властите най-малко 11 души са пострадали. Мащабът на щетите за момента е неизвестен.

След торнадо в щата Канзас

Снимка: АР/БТА

През изминалите две седмици в САЩ се наблюдава необичайно висока активност на торнадата, а промяна в обстановката не се задава.

Ветровете отнасяха покриви, превръщайки сградите в огромни куклени къщи, изтръгваха къщи от основите им, поваляха дървета, събаряха електрически стълбове.

След торнадото в Охайо

Снимка: АР/БТА

Осемдесет и две годишен мъж загина в град Селина, след като понесена от вятъра паркирана кола се блъснала в къщата му.

"Има райони, които наистина приличат на военна зона", каза кметът на Селина Джефри Хейзъл.

След торнадо в щата Канзас

Снимка: АР/БТА

Според информацията, публикувана в интернет от Центъра за предвиждане на бури към Националната метеорологична служба, 14 торнада са вилнели в Индиана, 12 в Колорадо, а девет в Охайо. Съобщава се за седем смерча в Айова, пет в Небраска, четири в Илинойс, три в Минесота и един в Айдахо.

При гръмотевична буря в Колорадо е паднала градушка с размер на топки за тенис, десетки автомобилисти са отбили от междущатски път в Небраска заради счупените предни стъкла на колите си.

След торнадо в щата Канзас

Снимка: АР/БТА

Националната метеорологична служба каза, че торнадо е било потвърдено и в Източна Пенсилвания, където са повредени къщи, но няма данни за пострадали.

Службата издаде предупреждение за торнадо за части от Ню Йорк и Ню Джърси. Властите посъветваха хората незабавно да потърсят убежище на по-ниските етажи и да стоят далече от прозорци.

Струпването на 50 и повече торнада не е съвсем необичайно, такова нещо се е случвало 63 пъти в историята на САЩ, като в три от тези случаи и имало над 100 смерча. Необичайното този път е, че явлението обхваща особено обширен географски район, каза метеорологът Патрик Марш.