Карабо Мокгоняна, активист в областта на възобновяемата енергия в кенийския тинк-танк Power Shift Africa, пише в южноафриканския вестник Mail and Guardian, че Африка е в добра позиция да се превърне в "глобална зелена суперсила", но първо трябва да преодолее няколко препятствия.

Мокгоняна казва: "Достъпът до финансиране и капитал е значителна пречка. Проектите за възобновяеми енергийни източници изискват значителни първоначални инвестиции, а като се има предвид дълговата криза, много африкански държави се борят да привлекат необходимото финансиране.

Иновативните и реформаторски механизми за финансиране, като например зелените облигации и смесеното финансиране, могат да помогнат за преодоляване на тази празнина.

Международните партньорства и институциите за финансиране на развитието също играят решаваща роля за мобилизирането на ресурси...

[Също така] зависимостта от изкопаемите горива и добивната промишленост остава проблем.

Преходът към възобновяема енергия изисква стратегическа промяна от тези отрасли, което може да бъде трудно от политическа и икономическа гледна точка.

Диверсификацията на икономиките и осигуряването на алтернативен поминък за общностите, зависими от изкопаемите горива, са критични стъпки в този процес, завършва авторът.