Financial Times посочва, че усилията на Европа да се откаже от руския газ би трябвало да дадат възможност на Алжир на фона на интереса на италианския министър-председател Марио Драги и държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен към петролните и газовите запаси на северноафриканската страна.

Въпреки това, според енергийни експерти, цитирани в статията, Алжир, който е третият по големина доставчик на природен газ за Европа с около 8% пазарен дял - не разполага с достатъчно допълнителен газ, за да го предостави бързо.

Междувременно Ройтерс съобщава, че кюрдският министър-председател Масрур Барзани е разговарял с министър-председателя на Обединеното кралство Борис Джонсън за желанието си да изнася енергия за Европа и да намали зависимостта си от руския нефт и газ.

Politico цитира френския министър на икономиката Бруно Льо Мер, който е призовал ЕС да даде приоритет на руското петролно ембарго, а не на забраната на газа, "като същевременно признава, че не всички страни от блока" - които той не назовава - са съгласни с този ход.

The Daily Telegraph съобщава, че новите прогнози на МВФ "разкриват икономическия удар, който ще бъде нанесен на [Европа] поради зависимостта ѝ от руската енергия".

Ройтерс съобщава, че на Балканите държавите се обръщат към въглищата, опитвайки се да се справят с нарастващата енергийна криза, въпреки въздействието, което това може да окаже върху ангажиментите им в областта на климата.