Най-малко 650 души в Южна Азия станаха жертва на мусоните за последните две седмици, предаде Франс прес, цитирайки нови официални данни от засегнатите страни.

Мусоните, които са в пълната си сила от юни до септември, са от жизненоважно значение за напояването на земеделските култури и за попълването на водните резерви на Индийския субконтинент, където живее една пета от световното население.

Всяка година обаче проливните дъждове, свързани с тези сезонни ветрове, вземат жертви и предизвикват разрушения.

Над 10 милиона души бяха засегнати в Бангладеш, Индия и Непал от проливните дъждове, които принудиха десетки хиляди да напуснат домовете си.

Индия, която има население от 1,3 милиарда души, понесе най-тежки загуби с най-малко 460 жертви. Много райони в северните и североизточните части на страната са откъснати от света от наводненията. В съседен Непал по последни данни са загинали 90 души и 29 са изчезнали, но най-тежкото изглежда е отминало.

Една трета от територията на Бангладеш е под водата. От 10 юли са загинали най-малко 97 души по данни на правителството. Властите откриха хиляди спешни центрове за настаняване за жертвите на наводненията.

В Пакистан загинаха около 30 души.