Аномалната жега продължава в Североизточна Индия.

Най-малко 29 души загинаха, вследствие на горещините в провинция Бихар, а 30 души бяха ранени.

>>>Вижте галерия от снимки>>>

Тази част на страната е в плен на необичайна горещина в продължение на няколко седмици, като през деня температурата е около 40 градуса. Такива метеорологични условия не са типични за региона в даден сезон. В резултат на топлинен удар в област Аурангабад, 25 души бяха убити, а други 4 - в областите Гая и Навад.

Напомняме, че тези 40 градуса са доста по-различни от "нашите" или дори 40 градуса в пустинните райони, заради твърде високата влажност в тези части на Индия.

Държавният министър Бихар Нишиш Кумар съобщи, че на семействата на жертвите ще бъдат изплатени помощи и ибезщетения. Той също поиска от администрацията да вземе всички предпазни мерки във връзка с горещата вълна.

Според метеорологичния център на град Патна, аномалната топлина в центъра и в южната част на Бихар ще продължи още няколко дни.

Необичайната жега се дължи на забавянето в началото на сезона на мусоните.

Годишният дъждовен сезон в Индия предоставя около 70% от валежите. Той вече официално започна в Южна Керала. Според метеорологичните институти, той идва седмица по-късно от обикновено. Забавянето има сериозно въздействие върху земеделските производители и милиони индийци тази година, поради интензивната горещина, повишаването на температурите в цялата страна и пресъхването  на водните резервоари.

>>> Посетете и нашата Фейсбук-страница>>>>