Бобри ще бъдат пуснати в два района във Великобритания, които разчитат на невероятните им способности като строители на бентове, за да се води борба с наводненията, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

От Националния тръст за съхранение на историческото и природно наследство на Великобритания оповестиха, че се предвижда евразийски бобри да бъдат пуснати в два района в Южна Англия следващата година.

>>>>>>>Бобри>>>>>>>>

"Построените от бобри бентове позволяват да се съхрани вода през периоди със сух климат, да се намалят наводненията и да се подобри качеството на водата", заяви експертът Бен Ърдли.

Бобрите са изчезнал вид във Великобритания от 16-и век, тъй като били ловувани за кожата и месото им. Жлезите им отделят секрети, които са използвани за производство на аромати за хранителни продукти.

Тези гризачи изграждат хабитат за много видове, от насекоми до дивеч.

"Пускането им в природата ще допринесе ландшафтът да стане по-резистентен към климатичните промени и лошото време", отбеляза Ърдли.

Една двойка бобри ще бъде пусната близо до националния парк Ексмур в Югоизточна Англия, а друга - в покрайнините на националния парк Саут Даунс, близо до южния бряг на Англия.