Обединеното кралство помоли Европа за спешна помощ, за да запази осветлението в Югоизточна Англия "в поредния ужасен момент за енергийната система", пише Times.

Вестникът отбелязва, че за тревогата е виновна повреда в мрежата в Южна Англия, като подчертава, че "проблемът не е възникнал, защото Великобритания е имала недостатъчно вътрешно производство на електроенергия, за да задоволи търсенето".

Изданието се позовава на анализатор, според когото исканията за спешна помощ по подводните енергийни връзки са "доста необичайни", но обикновено се случват няколко пъти годишно.

Междувременно в. "Гардиън" съобщава, че след първото въвеждане на "схемата за гъвкавост на потреблението" на Националната електрическа мрежа във вторник са били изплатени над 1 млн. паунда на клиенти на Octopus Energy, когато те са намалили потреблението на електроенергия между 16,30 и 18,00 ч.

Вестникът отбелязва, че схемата е започнала да действа "на фона на ниските температури, което означава, че се използва повече енергия, докато вятърната енергия генерира по-малко енергия".

The Daily Telegraph съобщава, че в същото време на някои вятърни паркове е било плащано да спрат да произвеждат енергия поради "тесни места в системата", което означава, че националната мрежа не може винаги да достави електроенергия там, където е необходима, дори когато доставките са ниски.

BBC News пише, че Уелс планира да покрие еквивалента на 100 % от годишното си потребление на електроенергия с електроенергия от възобновяеми източници до 2035 г., надграждайки предишната цел от 70 % до 2030 г.

На друго място в. "Сън" съобщава за твърдението, че канцлерът Джереми Хънт ще се погрижи "милиарди лири от инвеститорски досиета, освободени от бюрокрацията на Брюксел, да бъдат използвани за финансиране на нови атомни електроцентрали" в Обединеното кралство.

И накрая, Times съобщава за твърденията на опозиционната Лейбъристка партия, че правителството на Обединеното кралство е на път да пропусне целта си да инсталира 300 000 нови зарядни устройства за електрически автомобили до 2030 г. "с 20 години".