Met Office работи с Microsoft за изграждането на суперкомпютър за прогнозиране на времето във Великобритания, съобщава БиБиСи.

Мет офис е авторитетната британска метеоагенция, а Майкрософт едва ли има нужда от представяне. В съобщението се твърди, че това ще осигури по-точно прогнозиране на времето и по-добро разбиране на изменението на климата.

Правителството на Великобритания заяви през февруари 2020 г., че ще инвестира 1,2 млрд. паунда в проекта.

Очаква се той да бъде един от 25-те суперкомпютъра в света, когато заработи през лятото на 2022 г.

Microsoft планира да го актуализира редовно през следващото десетилетие, тъй като подобрението на моделите за предсказване на атмосферните процеси изисква непрекъснато увеличение на изчислителната мощ.

"Това партньорство е впечатляваща публична инвестиция в основните и приложни науки за времето и климата", каза Морган О"Нийл, асистент в Станфордския университет, който е независим от проекта.

"Такава голяма инвестиция в модерна система за прогнозиране на времето и климата от Великобритания е страхотна новина в световен мащаб и с нетърпение очаквам научния напредък, който ще последва."

Метофис съобщава, че технологията ще подобри разбирането им за времето и ще позволи на хората да планират по-добре дейности, да се подготвят за лошо време и да получат по-добро разбиране за изменението на климата.

Суперкомпютърът ще може:

-да предоставя по-подробни и точни модели за времето

-да разиграва повече потенциални сценарии за времето (така наречените "резиденти" с леко изменени първоначални условия на старта)

-ще подобри местните прогнози

-по-добре ще прогнозира потенциално опасно време

"Работейки заедно, ще осигурим най-висококачествените набори от данни за времето и климата и все по-точни прогнози, които дават възможност на хората да останат в безопасност и да вършат ежедневните си дела", казва Пени Ендърсби, главен изпълнителен директор на Met Office.

Главният изпълнителен директор на Microsoft Великобритания Клеър Барклай заяви, че суперкомпютърът ще помогне на Обединеното кралство да остане в челните редици на климатичните науки.

Точното местоположение на новия компютър не беше разкрито; от Met Office обаче заявиха, че ще бъдат в южната част на Великобритания. Той ще използва услугите за изчислителни облаци на Microsoft Azure и ще интегрира суперкомпютри Hewlett Packard Enterprise (HPE) Cray.

Той ще работи на 100% възобновяема енергия и ще има повече от 1,5 милиона процесорни ядра и повече от 60 петафлопа - или 60 квадрилиона (60 000 000 000 000 000) изчисления в секунда.

Това на теория ще му позволи да обработва повече данни, по-бързо и да го прекара по-точно чрез симулации на атмосферата.