Броят на антарктическите пингвини в някои колонии в Западна Антарктида е намалял със 77 процента, откакто са преброявани през 70-те години на миналия век, съобщиха учени, изследващи въздействието на климатичните промени върху този отдалечен район, цитирани от Ройтерс.

Антарктическите пингвини обитават острови и тихоокеанското и антарктическо крайбрежие на ледения континент. Те се хранят с крил.

"Намаляването на броя на пингвините е определено драматично - каза Стив Форест, биолог, присъединил се към експедицията на американския Североизточен университет и университета в Стоуни Брук. - Нещо се случва с фундаменталните градивни части на хранителната верига тук. Храната е по-малко и това намалява броя на птиците в популациите все повече и повече. Въпросът е дали това ще продължи".

Научната експедиция е организирана с два кораба на "Грийнпийс" до Западна Антарктида от 5 януари до 8 февруари. Учените са правили наблюденията лично и с дронове, за да оценят мащаба на пораженията.

Броят на антарктическите пингвини в един от основните им хабитати - о-в Елефант, е намалял с 60 процента от предишното им преброяване през 1971 г. Сега развъждащите се двойки са по-малко от 53 000.

"Макар и роля да имат няколко фактора, всичките данни, с които разполагаме, насочват, че промените, които наблюдаваме, се дължат на климата" - каза Хедър Линч от университета в Стоуни Брук